Aktuális


Tranzit bolygómozgások jegyzéke

Mik azok a tranzitok, és miért érdemes figyelni rájuk?

A Mars van már jó ideje a fókuszban, és ez még így is marad november 10-ig. Utána a Kos jegy elhagyásáig (2021.01.02) már csak végig gördülnek a változások pozitív hozadékai.  

Mit jelent a hétköznapokban a retrográd Mars a Kosban, mit és hogyan tapasztalunk?

Talán a "hogyanra" könnyebb választ adni: gyorsan, türelmetlenül, agresszíven, lobbanékonyan, harcos szellemben, és férfiasan. 

Mit tapasztalunk? A környezetünkben a folyamatok gyorsan indultak be, szinte berobbantak, viszont most mintha lassulna a tempó, és nőne a feszülteség. Így is van. A Mars feszültségeit most beszorítja a látszólagos haladásának a lassulása, és egy-két napra a stagnálása. Ami eddig nem ment, az most még úgyse fog. Viszont használni kell a felgyűlő feszültséget, és meg kell "forralni" mindazt, ami a legégetőbben feszít. Ilyenkor annyira közel van a tüske a bőrfelszínhez, hogy könnyedén kihúzható. Itt az ideje. 

Évekkel, akár évtizedekkel ezelőtti fájdalmak kérhetnek teret, és most megvan hozzá az erő, hogy viseljük. Kellemetlen, de ennél alkalmasabb idő most egy ideig nem lesz. Utoljára 1988-ban volt a Marsnak a Kosban retrográd  mozgása augusztustól októberig. Hátrálása után 1988. októbertől 1989. januárjáig haladt újra végig a Mars a Kos jegyén. Miért  is érdekes ez? Mert ez az időszak az, amikor hazánk valós tárgyalásokat kezd a szovjet csapatok kivonását illetően, illetve országosan számos politikai csoport alakul, valamint világ szinten több ország is kijelenti szuverenitását. (Érdemes a Wikipédia ide vágó cikkeit átfutni)

2020-ban a Mars szeptember 10-én hátrálni kezd. A tüskés hasonlatnál maradva, az évekkel korábbi sérelemtüske jól látható, egészen közel van ahhoz, hogy kiszedhessük. Ki kell húzni. A stagnálás feszültsége segíti ezt, hogy teljes egészében láthatóvá váljon. 

A hátráló mozgás az, ami az alatta felgyülemlett, az eltemetett emlék alatt felhalmozódott fájdalmat kidolgozza. Csúnya kép, de a gyulladt alsóbb rétegekből feltisztul az a sok érzelmi trutyi, ami eddig ott volt. 

A hátrálásban egyre láthatóbbá válik, hogy milyen mély is a sérülés, és bizony ebben az időszakban nyíltan marad mindaz, ami éveken át elfedve volt. Amiért mégis drukkolok, hogy bírjuk ki ezt az időszakot úgy, hogy nyílt sebekkel a lelkünkön mászkálunk, mert így tud totálisan kitisztulni. 
Ki kell mondani nyíltan: a bántalmazás, a trauma, az abúzus, a gyermek önvédelemre képtelensége, a szégyene, a kiszolgáltatottsága, a nő traumája, a fiú gyengeségnek nevezett érzelmei, a verések, a szexuális erőszakok, az elszenvedett agresszió, az elnyomás NEM MEGENGEDHETŐ. Ezek az igazságtalanságok és ezek a fájdalmak mind itt vannak velünk, akkor is, ha elfedjük, akkor is, ha nem bírunk vele együtt létezni nap mint nap. Önvédelem - a mi Marsunk legnagyobb adománya, ami eddig is működött. De most mást ad, a retrográd mozgásban most a legerősebb kardját adja át használatra ez a Mars - az önfeltárás általi védettséget! Hogy ne kelljen senkinek sem hallgatásba burkolódznia, ne kelljen visszahúzódnia, és bátorságot meríthessen mindabból, amit már túlélt. Gyerekként, lányként, fiúként, nőként, férfiként, anyaként, apaként, férjként vagy feleségként.

Azzal, hogy pont a Szaturnusszal, a Jupiterrel és a Plútóval alkotja a quadrátot három alkalommal nyártól januárig, azt mutatja, hogy a határainkat, a felelősségvállalásunkat, az önfeledt boldogságunkat, és a végtelen erőtartalékainkat szabadíthatjuk fel, ha most a Mars fegyverét, a felvállalást választjuk.

Januárban az utolsó quadrátot a Szaturnusszal és a Jupiterrel más szilárd jegyekből adja a Mars. Ennek jelentése, hogy ami cselekvési és akarati szinten (kardinális jegyek a Bak és a Kos) jelent meg a feltárás és a felvállalás során, az a gyógyulását, és a feloldását már a szilárd, hosszútávú megoldást hozó Vízöntő és Bika jegyekben mutatja az utat az új irányba. Szilárdságot, makacsságot, állhatatosságot ad, ami a változásokat stabilizálja, és maradandóvá teheti.

Szerintem ez kiváló lehetőség, érdemes érte vállalni a nehezebb időszakok – a retrográd Mars időszakának – fájdalmait. A nyilvánosság, a nyíltság, a saját magunkért és igényeinkért való kiállás most gyógyítja a régi sebeket. Az elfojtott érzelmek helyébe a magabiztosság és az pozitív értelembe vett öntudat léphet.

Nagyon szorítok magunknak, hogy a Kos Mars bátorságával járjuk be ezt az utat!