2012. Június 6. - A Vénusz áthaladása a Nap előtt

A Fekete Vénusz; az átvonulás asztrológiai hatásai
2012. Június 6-án lesz az életünkben az utolsó ilyen esemény.
A Nap fényes korongján átvonuló Fekete Vénusz
2004-ben már láthatták a szerencsések, Magyarországról is megfigyelhető volt. Azt megelőzően 1882-ben volt látható, amit az akkori a tudósok nagyon vártak, hiszen egy korábbi (1769.) Vénusz-átvonulás megfigyeléseken alapulva számították ki a Föld és a Nap távolságát. Később ugyan más módszerekkel pontosították a kapott értéket, de minden esetre fontos esemény volt csillagászati szempontból. Egy másik csillagászati jelenséget is a Vénusz-átvonulás kapcsán figyeltek meg először, ez a Fekete-csepp jelenség, amit az 1716-os Vénusz tranzit idején rögzítettek.Ez most is megfigyelhető lesz, ugyanis, amikor a Vénusz elhagyja a Napot. akkor a két korong pereme látszólag összefolyik, nem élesen határolódnak el egymástól. Mintha  Nap magához vonzaná a Vénusz peremét, de valójában a Vénusz légkörének, és az azon átszűrődő napsugarak azok, amik összemosottá teszik a képet. 

A megfigyelés lehetőségei a Föld országaiban
Az idei évben Június 6-án Budapestnél a Nap reggel 4:48 perckor kel, és mivel a Vénusz már korábban beér a Nap korongja elé, ezért a felkelő Nap előtt már látható lesz az apró fekete „kör”, ami maga a Vénusz bolygó. Jól érzékelhető lesz ezáltal a méretbeli különbség a két égitest között.
A különleges látványt Magyarországon bő két órán keresztül lehet megfigyelni, napkeltétől 6:55 percig, amikor a Földről nézve a Vénusz elhagyja a Napot. A teljes áthaladás kb 6 órán keresztül tart, de mivel a Nap Magyarországról csak az utolsó két órában figyelhető meg, ezért mi a Vénusz kilépésének lehetünk tanúi. A Vénusz haladása annyira lassúnak tűnik, hogy az a szakasz, amikor már csak félig, vagy negyedrészéig van a Nap előtt hosszan fényképezhető és megfigyelhető lesz, és egészen különleges fényjelenségeket tartogat.

A megfigyelés szempontjából fontos adatok: A Vénusz a Napkorong északi részén halad át, és csak alig észlelhetően csökkenti a csillag fényét, mindössze 0,001 magnitudós értékkel. A két égitest átmérőjének arány 1:32.4-hez, ami azt jelenti, hogy a megfigyeléskor nagyon aprónak látjuk majd a Vénuszt (aminek összehasonlításképpen az átmérője mindössze 300 km-re kisebb csak a Földünkénél!)
Debrecenben és Miskolcon kel leghamarabb a Nap, és a jelenség legtovább Zalaegerszegről, és  Szombathelyről lesz látható. 

A tündöklő nőies Vénusz
A csillagászati és megfigyelési részleteket későbbre hagyom, nézzük inkább a jelenség asztrológiai hatásait.
A Nap és a Vénusz együttállása - ami egyébként minden évben legalább egyszer előfordul - az érzelmek erőteljesebb kifejeződésével jár, a nőiség, a művészet, az anyagiak előtérbe kerülnek, és az Vénusz által képviselt személyiségvonások megélését lehet ezekben az időszakokban megtapasztalni. 
Az a ritka helyzet, amikor a Földről nézve a Vénusz a Napkorong előtt halad el, nem jelent mást, mint hogy a Női energiák, a Női princípiumok a szenvedély, az erotika, az Istennői minőség a nőkben fellángol. Jobban tudják képviselni mindazt, amit születési horoszkópjukban a Vénusz képvisel. Megismerhetik önmagukban az a fajta összetett nőiséget, amit csak részleteiben élnek meg a hétköznapokban. A Nap energiái a férfias, teremtő energiák, az ego, a önazonosság érzése, és most ezeket az energiákat "használhatja" fel a tündöklő nőiséget képviselő Vénusz. 

A harcos Vénusz 
Nem szabad azonban megfeledkeznünk a Vénusz harcistennői arcáról (sumér és babilóniai vallásban is). Ezek a képességek nem akkor lépnek elő, ha sarokba szorított helyzetben, vagy elnyomva érzik magukat. Azt gondolom, hogy sok olyan nő él ma, akinek van oka szabadon engedni a Vénusz harcias képességeit. Figyeljük magunkat és készüljünk fel, hogy ne céltalanul, hanem irányítottan hadakozzunk. 

A férfiak esetében a belső nőies oldal, illetve a szépérzék, az esztétikum és persze az erotika, a számukra vonzó jelenségekből nyert erő hatványozódik. Most nem praktikus a macho vonalakat erősíteni, hanem inkább a férfias és nőies értékek, energiák kiegyensúlyozására érdemes figyelni.

A Vénusz bolygó nem csak a Bika jelűeknek, hanem a Mérlegeknek is uralkodó bolygója, ezért mindenki aki e két jegyben született, vagy e jegyek valamelyikében van az Ascendense, most a Vénusz-átvonulás idején különösen élénken élhetik meg életüknek a Vénusz által uralt területeit. 

Női és férfi erők összecsapása, hogy végül harmónia lehessen
Az emberiségre általánosságba véve is hatással lesz ez, a ritkán megfigyelhető jelenség, mint általában az ilyen jellegű csillagászati események korszakokat indítanak el, és folyamatokat fordítanak új irányba. 
A női energiák és a Vénuszi erők csapnak össze a férfias erőkkel. A Mars férfi agressziója és a racionalitás előtérbe nyomulása, ami az elmúlt néhány évet jellemzi, most újra egyensúlyba kell, hogy kerüljön a nőies energiákkal. Érdekes lehetőség ez minden nemzet számára, hiszen az együttműködés is a Vénusz hatalma alá tartozik. Ugyan a tendenciák nem hoznak azonnali változást, mégis a megoldáshoz jelentősen közeledünk, de ez nem jelenti a nyugalom és a harmónia áradását. Az a cél maga, de addig még kell egy kis idő.
Nem hagynám figyelmen kívül, hogy a Maja naptár "világvégéje" is egy új, a Vénusz égisze alatt szerveződő világot ígér. Érdekes egybeesés.

Visszatérve  a csillagászati megfigyeléshez, aki a Vénusz Nap előtti elhaladását akarja megfigyelni, annak néhány szempontot érdemes figyelembe vennie. 
A helyszín kiválasztásánál fontos, hogy olyan szabad horizontú terepet válasszon, ahol jól látszik a felemelkedő Napkorong. Ugyan fotózási szempontból látványosabb képek készülnek, ha tereptárgyak (házak, fák, hegyvonulatok, tó) is vannak a képen, a teljes jelenség megfigyelhetőségének rövidsége miatt jobb, ha nyílt, szabad terepet választunk.
A megfelelő védelem mindenek előtt való. A Nap sugárzása ellen speciális védőszemüveget kell használni. A kamera és távcsőlencse sem véd, tehát azokat is el kell látni a megfelelő védőfóliával.
A jelenség 3 "eseményre" bontható. Amikor felkel a Nap, a Vénusz teljes korongja a jobb felső régióban lesz megfigyelhető. Ez az első megfigyelhető állapot. A második, amikor a Nap peremét a Vénusz belülről érinti, aztán pedig amikor a Nap peremét kívülről érinti a Vénusz korongja.
Ez utóbbi kettő kontaktus között figyelhető meg a Fekete-csepp jelenség. 

Legközelebb Magyarországról Vénusz-átvonulás 2125-ben lesz részlegesen látható (vagyis az átvonulásnak csak az eleje figyelhető meg), és utána 2247-ben lesz olyan átvonulás, amikor a teljes jelenség látható lesz hazánkból. 


Bogdán-Körmöczi Júlia diplomás asztrológus


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése