SzuperHold - Az idei év legnagyobb teliholdja

2012.05.05. Szuper Hold lesz látható Budapest felett
2012. május 5-én este érdemes lesz az égre tekinteni, mert az év legnagyobb telihold jelenségének leszünk tanúi.  A Hold azért lesz az átlagosnál 16%-kal nagyobb, mert Föld körüli keringési útjának éppen a Földhöz legközelebb eső pontján lesz megfigyelhető. Mivel ez egybe esik a telihold idejével, még látványosabb lesz a holdkelte. Azért akkor látjuk leginkább a méreteit gigantikusnak, mert a viszonyítási pontok (házak, fák, melyeket nap mint nap látunk) a Hold hatalmas, fényes háttere előtt még inkább érzékelhetővé teszik bolygónk és holdja valós arányait.


Csillagászati szempontból a magyarázat, és a megfigyelhetőség pontos ideje:
2012. május 5. 18:28 - 2012. május 6. 03:32. (Budapest felett)
A Hold Föld körüli pályája ellipszis alakú, melynek nem a közepén helyezkedik el Föld.  A Hold ilyen módon keringése során ciklusonként egyszer legközelebb - perigeum - és egyszer legtávolabb - apogeum - jár a Föld középpontjához képest.
A Hold Földközeli helyzete - Perigee - Perigeum
A ciklus teljes hossza, vagyis két perigeum között eltelő idő 27,554 550 9 nap. Más néven ez az Anomalisztikus hónap. Kilométerben kifejezve a Hold ebben a Földhöz legközelebbi állapotában 356 995 km távolságra lesz. (Az eddig mért legkisebb távolság 356000 km, a legnagyobb pedig 407000 km volt)
A telihold hatásairól már nagyon sok szó esett, mégis érdemes átismételni, hogy miért is hat olyan különlegesen az emberre ha a Hold pontosan szemben áll a Nappal, vagyis, amikor telihold van az égen.

Megfigyelhető, hogy a Földön Szuperhold idején felerősödnek azok a tendenciák, melyeket általában teliholdkor is tapasztalhatunk. Nő az erőszakos bűncselekmények száma, zavargások törhetnek ki, a különleges, szélsőséges természeti jelenségek is gyakoribbak. Mivel az ember a Holdhoz az érzelmeket köti elsősorban, a szenvedély fellángolásával kell számolnunk, ami nem minden esetben csak a kellemes szexuális töltéssel bíró szenvedély, hanem a vad, agresszív, támadó szenvedély megjelenésével is jár. A veszekedések, a viták hevesebbek, a sértések bántóbban hatnak, a bosszúvágy is erősebb lehet. 
Érdemes figyelni magunkat, hogy ebben a különlegesen erős Hold hatásban felfedezünk-e magukban valamilyen változást, mert ha igen, akkor joggal feltételezhetjük, hogy nem csak az ilyen ritka alkalmakkor állunk a Hold befolyása alatt, hanem folyamatosan, csak az általánostól kisebb mértékű eltéréseket az ember hajlamos alábecsülni. A Hold napi szinten - folytonos mozgásával, és arcának állandó változtatásával - hat ránk, és ha erre felkészülünk, akkor jobban ki lehet számítani a reakcióinkat, esetleg lehet bizonyos eseményeket a Hold hatásait kihasználva sikeresebbé tenni, vagy egy kedvezőtlen hatás esetén kicsit elhalasztani.

A hatalmas szuper Hold a szenvedélyeket is feléleszti
Visszatérve a Szuperhold természeti jelenségekre gyakorolt hatásaira. Az elmúlt években, évtizedekben sok tudós kapcsolata össze hatalmas árvizek, forgószelek, vagy éppen földrengések időpontját az aktuális bolygóállásokkal, és azt tapasztalták, hogy a Szuperhold, ami most is megfigyelhető lesz, valahogy összefüggésbe hozható ezekkel a katasztrófákkal. 1983-ban, 2004-ben, 2011-ben is volt földrengés, és cunami köthetően a Hold perigeum állapotához. A NASA szakemberei nem tulajdonítanak ekkora jelentőséget az egybeeséseknek.


Mindent összevetve, nekünk ez a mostani hatalmas Hold, ami a Skorpió jegyében lesz látható, hozhat kiugróan heves érzelmi helyzeteket. A Skorpió amúgy is szélsőségeiről és szenvedélyességéről nevezetes, hát most ezt a hatás sokszorozza a Szuperhold. Gyönyörködjünk benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése