Hullócsillag-, azaz meteorzápor 2011. október 18-án


A hullócsillagoknak is nevezett jelenség tömegesen lesz látható hazánk égboltján 2011. október 8-án éjjel, kb 22 órától hajnali 4 óráig.

A hullócsillagok misztikuma mindig is foglalkoztatta az embert, főleg, mert a vissza-visszatérő üstökösök, és meteorrajok módot adtak a rendszeresség felismerésére. Sok hiedelem és babona kapcsolódott hozzá, a kívánságoktól a halál jelenségén át, még szüzességüket elveszítő lányok jelölőjeként is beszéltek róluk. 
Ma már tudjuk, hogy valójában a Föld légkörében felizzó kavics nagyságú meteoridokról van szó. Nem írtam el, ez a helyes megnevezése. Meteoridnak nevezzük addig, amíg az űrben mozog. Amikor becsapódik a Föld felszínébe, akkor hívjuk meteoritnak. A meteor elnevezést pedig az a meteorid érdemli, amelyik elég a Föld légkörében, tehát megsemmisül ott, és nem éri el a földfelszínt. 
Visszatérve a konkrétan most következő eseményre, a Drakonida meteorzápor a 21P/Giacobini-Zinner üstökös által kibocsátott hordalékból származik majd. Azért válik szabad szemmel is érzékelhetővé, mert az üstökös keresztezi a Föld Nap körüli keringési vonalát, és ezáltal, az üstökös csóvájából hátra maradt anyagok a Föld légkörével érintkezésbe lépnek, ott felizzanak, és talán egy-két darabka kivételével meg is semmisülnek.
Kb tízezer ilyen felvillanás várható ez éjszaka folyamán, óránkét 100 és 1000 közöttire becsülik a számukat, attól függően, hogy kinek a becslését olvassuk.

A legismertebb ilyen rendszeres jelenségek az augusztusi Perseidák, illetve november tájékán az Orionidák, melyek a Halley-üstökösből származnak. Ennek, vagyis a 21P/Giacobini-Zinner üstökösnek a legemlékezetesebb akciója 1933-ban, majd 1946-ban volt, amikor a hullócsillagok száma elérte az óránkénti 10 000 darabot. Mivel idén majdnem egzakt telihold lesz aznap éjjel, amikor a meteoridok érkeznek, lehet, hogy kicsit csorbul a látvány szépsége.


Az asztrológia számára ennek nincs számottevő jelentősége, de nem vitatható, hogy ha valaki kíván valamit - amit ugye a népi hagyományok szerint a hullócsillagot látva tenni kell - akkor az adott témához kapcsolódva a horoszkópja szerint látható lehet, hogy mennyire támogatott, a kívánság. Ebben az esetben a kívánság nem más, mint a teremtőerő fókuszálása egy pontra. Mivel ez egy kellemes élménnyel társul, a meteorok szép látványával, ezért lehetséges, hogy valóban hatékonyabb, erősebb energialökést kap a kérés, mintha csak úgy elengednénk a vakvilágba. 

Minden esetre a romantikusok számára jó lehetőség, hogy egy meghitt estét töltsenek kedvesükkel, esetleg egy különleges randit is lehet szervezni ehhez a látványos égi eseményhez.

A képek forrásai:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése